Naar hoofdinhoud

In de media

Netbeheerders presenteren recordplannen en stellen andere aanpak voor

1 november 2023

Netbeheerders zijn bezig met de grootste verbouwing van ons energiesysteem. Ondertussen blijft de winkel open en worden de meest ambitieuze investeringsplannen ooit gepresenteerd.

Lees verder

Elektriciteitsnet verder onder druk: kabinet en netbeheerders nemen ingrijpende maatregelen

18 oktober 2023

Het steeds hogere tempo waarin er extra transportcapaciteit wordt gevraagd overstijgt de snelheid waarmee netbeheerders het elektriciteitsnet kunnen uitbreiden. Zonder de zojuist aangekondigde maatregelen, vertraagt de woningbouw, de economische groei en de verduurzaming van Nederland.

Lees verder

Overheid en netbeheerders nemen maatregelen tegen vol stroomnet

18 oktober 2023

Nederlandse huishoudens en bedrijven verduurzamen in record tempo en fossiele brandstoffen maken plaats voor duurzame elektriciteit. Daarmee komen de Nederlandse klimaatdoelen voor het eerst binnen bereik, maar de uitbreiding van het elektriciteitsnet kan de snel stijgende vraag naar ruimte op het net niet bijhouden. Daarom nemen het kabinet en de netbeheerders nieuwe maatregelen om te zorgen dat er in de toekomst voldoende ruimte blijft voor woningbouw, economische ontwikkeling en de verduurzaming van huishoudens, mobiliteit en bedrijven zoveel mogelijk door kan gaan.

Lees verder

‘Het bedrijventerrein van de toekomst is een smart energy hub’

9 oktober 2023

Na een lange aanloop gaat de Smart Energy Hub regio Zwolle Noord 13 oktober live. Ilse Sijtsema: ‘Hiermee ontlasten we het stroomnet terwijl we ruimte creëren voor verdere verduurzaming.’

Lees verder

Dit Bergs bedrijf krijgt geen stroomaansluiting omdat het elektriciteitsnet overvol zit: ‘Slapeloze nachten’

7 oktober 2023

Helaas zijn er ook berichten over gevolgen van congestie: Het stroomnet in West-Brabant zit zo vol, dat grootverbruikers als leidingsystemenfabrikant Versteden geen nieuwe aansluiting meer krijgen. ,,We moeten vijf tot tien jaar wachten, is ons verteld.”

Lees verder

Betere benutting duurzame elektriciteit van grote zonneparken door batterijen

5 oktober 2023

Het kabinet stelt 416 miljoen euro beschikbaar voor het gebruik van batterijen bij grote zonneparken. Netbeheerder TenneT heeft daarnaast een voorstel gedaan om de transporttarieven voor batterijen aan te passen om de kosten te verlagen.

Lees verder

‘Een slimme laadpaal wordt het nieuwe normaal’

26 september 2023

De vraag naar stroom en nieuwe aansluitingen groeit sneller dan de capaciteit om deze aan te leggen. Hans-Peter Oskam, directeur beleid en energietransitie bij Netbeheer Nederland, herkent de hobbels die transporteurs ervaren bij het emissievrij maken van hun wagenpark.

Lees verder

Evaluatie ACM: meer ruimte op het elektriciteitsnetwerk mogelijk door congestiemanagement

25 september 2023

Door nieuwe regels voor congestiemanagement kunnen netbeheerders in samenwerking met hun grotere aangeslotenen meer ruimte creëren op de elektriciteitsnetten voor andere gebruikers.

Lees verder

Enexis en Eneco sluiten eerste contract ‘spitsmijden’ op elektriciteitsnet

4 september 2023

Eneco gaat de stroomlevering van een windproject in Farmsum afstemmen op de belasting van het elektriciteitsnet. Tijdens piekmomenten zal Eneco de opwek van windenergie tijdelijk verminderen. Enexis betaalt hier een vergoeding voor. Het is zowel voor Enexis als Eneco de eerste keer dat een dergelijk contract wordt afgesloten.

Lees verder

Megabatterijen in elke provincie nodig om groene stroom op te slaan voor later

20 juni 2023

Netbeheerder TenneT zegt dat er voor 2030 batterijsystemen nodig zijn met een gezamenlijk vermogen van 9 gigawatt…

Lees verder

Angst van ondernemers wordt werkelijkheid: ‘Stroomnet in grote delen van het land op slot’

14 juni 2023

De kou leek uit de lucht na de recente uitbreiding van het stroomnet, maar wat ondernemers vreesden wordt toch werkelijkheid…

Lees verder

Overvol stroomnet maar tóch nog huizen bouwen in de provincie? Dít is de enige oplossing, zegt netbeheerder

8 juni 2023

Netbeheerders Stedin en TenneT doen een noodoproep aan het bedrijfsleven in de provincie Utrecht. Hun hulp is keihard nodig… 

Lees verder

Energierekening omhoog vanwege instabiel stroomnet

8 juni 2023

De inzet van noodvermogen is de afgelopen jaren explosief gestegen. Dat kost veel geld dat doorberekend wordt aan huishoudens…. 

Lees verder

Agenda

25 oktober – Webinar ​Netcongestie Noord-Holland

​Voor wie: ​

Ondernemers en aangesloten klanten (>1 MW) op het netwerk van Liander en TenneT in Noord-Holland. Ondernemers ontvangen een uitnodiging via hun regionale netbeheerder. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via onderstaande link.

Waar en wanneer: ​

Online bijeenkomst op 25 oktober 2023 van 11.00-12.00 uur

Meer informatie of aanmelden: ​

Klik hier

31 oktober – Webinar Netcongestie Flevopolder, Gelderland en Utrecht

Voor wie:

Ondernemers en aangesloten klanten (>1 MW) op het netwerk van Liander, Stedin en TenneT in de Flevopolder, Gelderland en Utrecht. Ondernemers ontvangen een uitnodiging via hun regionale netbeheerder. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via onderstaande link.

Waar en wanneer:

Online bijeenkomst op 31 oktober van 11.30-12.30 uur

​Meer informatie of aanmelden:​

Klik hier

7 november – Webinar Netcongestie Rotterdams havengebied en Goeree Overflakkee

Voor wie:​

Ondernemers en aangesloten klanten (>1 MW) op het netwerk van Stedin en TenneT in het Rotterdams havengebied en Goeree Overflakkee. Ondernemers ontvangen een uitnodiging via hun regionale netbeheerder. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via onderstaande link.

Waar en wanneer:

Online bijeenkomst op 7 november 2023 van 14.00-15.00 uur

Meer informatie of aanmelden:

Klik hier