Naar hoofdinhoud

Aanbodsturing

Curtailment bij wind- en zonneparken

Curtailment houdt in dat de hoeveelheid opgewekte stroom door een zonne- of windpark iets wordt teruggeschroefd tijdens piekmomenten op het elektriciteitsnet. Hierdoor kan het elektriciteitsnet op een efficiënte manier in balans worden gehouden. Het nadeel van curtailment is dat bruikbare groene stroom onbenut blijft. Helaas is het op sommige momenten niet mogelijk om al het aanbod direct kwijt te kunnen of op te slaan.

Dynamisch leveren zonnepark

Zonneparken mogen, zolang dit veilig kan, groene stroom leveren aan het elektriciteitsnet. Met behulp van slimme omvormers (PQ-regeling) van grootschalige zonnedaken en -parken kan voorkomen worden dat de spanning in het net te hoog wordt als er meer elektriciteit getransporteerd wordt.

Virtuele energiecentrales (VEC’s)

Virtuele energiecentrales (VEC’s) zijn geclusterde energiebronnen die digitaal en centraal worden beheerd om het energienetwerk in balans te houden. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van zonneweides, windturbines, batterijopslag en back-up generatoren.

Generator of aggregaat

Een aggregaat kan als back-up dienen op het moment dat het net voor bepaalde tijd wordt afgeschakeld. Zo kunnen bedrijven ondanks netcongestie wel doorgaan met hun productie. Voor de langere termijn is dit geen duurzame optie. Er wordt geadviseerd dit alleen als kortetermijnoplossing in te zetten, bij voorkeur in combinatie met een klein­verbruikersaansluiting of een aansluiting met een tijdsgebonden contract.